Ska EU-regler kunna begränsa svenskt skogsbruk och användningen av svensk skogsråvara?

Inför EU-valet har Skogsmagasinet ställt fyra viktiga frågor med skoglig koppling till våra valbara politiker. Här kan du läsa deras svar på frågan "Vad är ditt partis inställning till EU-regler som vill begränsa svenskt skogsbruk och användningen av svensk skogsråvara?"

Datum: 2024-04-10

Emma Wiesner (C)
EU måste förstå att skogen är olika i olika länder och att en one size fits all-strategi är skadlig för alla länder – för skogsägare och för både klimatet och miljön. Bara för att det pågår olaglig avverkning i Rumänien så kan man inte lägga förslag som skulle förbjuda Sverige att använda restprodukter från ansvarsfull avverkning i fjärrvärmepannor. Det är hål i huvudet, då skogen och skogsbruket är nyckeln i klimatomställningen

Ella Kardemark (KD)
Alla sådana förslag måste avvisas. Det är genom att bruka skogen på ett ansvarsfullt sätt som vi kan få den optimala nyttan både vad gäller ekonomi och klimat.

Karin Karlsbro (L)
Den som förfogar över skog har ett ansvar att värna de gemensamma nyttorna som skogen skapar. Som liberaler värnar vi skogsägarnas rätt till sin egendom. Miljönyttan och äganderätten ska balanseras mot varandra. Allt högre krav ställs av EU på skogens förvaltning. Bland annat ska den svenska skogens funktion som kolsänka utökas med 4 miljoner ton till och med år 2030. Detta kan tvinga Sverige att måste införa regleringar för att begränsa och styra avverkningen av skog, för att se till så att kolsänkan når upp till, och hålls kvar vid, en tillräckligt hög nivå. Liberalerna värnar äganderätten och vill därför att regleringen av kolsänkan i första hand ska ske inom den statliga skogsförvaltningen.

Jessica Polfjärd (M)
Moderaterna är tydliga med att det svenska skogsbruket och dess produkter spelar en central roll i klimatomställningen. Skogens produkter ersätter det fossila, och skogsbruket skapar jobb och tillväxt i hela landet. Politiken ska stödja den utvecklingen, inte undergräva den. 

Pär Holmgren (MP)
Vare sig vi vill det eller inte är våra naturliga resurser, som de som finns i skogen, begränsade. Vi behöver därför en omställning där vi bättre prioriterar hur vi använder de begränsade resurser vi har. Eftersom olika EU-regleringar påverkar efterfrågan på svensk skogsråvara, är det också rimligt att EU-regler skapar ramverk som gör att vi inte tar ut mer än vad som är långsiktigt hållbart. 

Sofie Eriksson (S)
Vi är kritiska till förslag som begränsar skogsbruk och skogsägares möjligheter att arbeta för såväl ekonomisk avkastning som för miljö- och klimatmässig hållbarhet. Det är viktigt att de delar av EU:s skogspolitik som rör den svenska skogen, tar hänsyn till lokala förhållanden och att den är bra för svenska skogs- och markägare.

Beatrice Timgren (SD)
Det är oerhört oroväckande att det blir ett allt större intresse och inflytande från Bryssel över svenskt skogsbruk och skogsråvara. Vi menar att den ökade koldioxidinlagring som de nya reglerna inom LULUCF innebär är djupt olyckliga och konsekvenserna för svenskt skogsbruk kommer att bli svåra. Vi vill riva upp detta beslut och menar att svensk skogsråvara är en viktig del i omställningen till ett fossilfritt EU.

Jonas Sjöstedt (V)
Vi står bakom åtaganden om att Sverige ska stärka kolinlagringen i skogen och i träprodukter för stärkt klimatnytta. Det bör införas ekonomisk stimulans för privata skogsägare att låta skogen bli äldre innan den avverkas och anpassa gallringar för ökad kolinlagring. Vi föreslår även ekonomiskt stöd för omställning till kalhyggesfritt skogsbruk och ökade investeringar för byggande i trä.