Ska EU ha en gemensam skogspolitik eller ska skogen fortsatt vara en nationell kompetens?

Inför EU-valet har Skogsmagasinet ställt fyra viktiga frågor med skoglig koppling till våra valbara politiker. Här kan du läsa hur de svarar på frågan "Anser ditt parti att EU ska ha en gemensam skogspolitik eller ska skogen fortsatt vara en nationell kompetens?"

Datum: 2024-04-10

Emma Wiesner (C)
Skog och skogsbruk ska vara en nationell kompetens och vi är kritiska till att EU tar större och större steg in i skogen via miljö-, klimat- och finanspolitiken. Dessvärre ser vi att den svenska taktiken att säga nej och vägra förhandla inte fungerar. Det är bättre att sitta vid förhandlingsbordet och hålla i pennan – och det gör vi från Centerpartiet.

Ella Kardemark (KD)
Nej, EU ska inte ha gemensam skogspolitik. Skogspolitiken ska vara en nationell kompetens. I Sverige har vi lång erfarenhet av att bedriva ett hållbart skogsbruk, med respekt för den biologiska mångfalden och med återplantering som en integrerad del i arbetet. För fortsatt livskraftigt skogsbruk behöver vi stå upp för fortsatt enskilt ägande och brukande av skogen under frihet och ansvar. Den svenska skogspolitiken bygger på ett jämbördigt förhållande mellan miljömål och produktionsmål. 

Karin Karlsbro (L)
Frågor som rör miljö och klimat behöver beslutas på EU-nivå och då är det också naturligt att frågor som rör skogen kommer att påverkas. Men Sverige behöver bli bättre på att i förhandlingar driva på för att svenska förhållanden återspeglas i lagstiftningen när vi gemensamt fattar beslut som rör skogen på EU-nivå. 

Jessica Polfjärd (M)
Moderaterna är emot förslag som utmanar det svenska självbestämmandet över skogen och inskränker på äganderätten. Vi kommer alltid att motarbeta den typen av förslag. Vi tycker att skogen fortsatt ska vara en nationell kompetens. 

Pär Holmgren (MP)
Miljöpartiet menar att eftersom skogsfrågan inte är en fråga separerad från frågor om biologisk mångfald och klimat, där EU har befogenheter, är det ofrånkomligt att regleringar på EU-nivå kommer att påverka denna sektor precis som de påverkar andra sektorer som har positiv eller negativ påverkan på miljömålen. Det innebär inte att regleringar inte måste anpassas till olika lokala förutsättningar. 

Sofie Eriksson (S)
Skogspolitiken är och ska fortsätta vara en nationell kompetens. Det är mycket viktigt att EU inte ska kunna detaljstyra skogspolitiken i Sverige. Det finns dock frågor som EU behandlar som rör skogen i Sverige, till exempel att svenska skogens intressen prioriteras när EU reformerar den gemensamma jordbruksbudgeten. Vi vill även att mer resurser ska gå till klimat- och miljöåtgärder och stöd som når aktiva och unga lantbrukare.

Beatrice Timgren (SD)
Svensk skog är en svensk angelägenhet och besluten om hur den ska brukas ska fattas i Sverige utan inflytande från Bryssel. Vi vill värna äganderätten för de drygt 300 000 privata skogsägare som finns i Sverige och menar att deras samlade kunskap och olika bruksmetoder skapar en värdefull mångfald. Skogen täcker 70 procent av vårt land och är en stor del av vår identitet och vår ekonomi. Hur den ska brukas och förvaltas avgör vi bäst här.

Jonas Sjöstedt (V)
EU ska inte bestämma vår skogspolitik. Vår nationella skogspolitik ska genomföras så att den uppfyller de gemensamma åtaganden vi har för klimatet och biologisk mångfald inom EU och globalt.