Bjurselebor går samman för ökad brandsäkerhet

I den lilla byn Bjursele i Norsjö kommun, Västerbottens län, har invånarna tagit ett krafttag för att stärka sin beredskap mot bränder. Genom ett initiativ lett av Lotta Larsson, i samarbete med Norra Skog och den lokala räddningstjänsten, arbetar byborna för att öka säkerheten i området.

Text Elin Olsson Publicerad 12 maj 2025

Foto Jonas Westling

Det var när Bjurselebon Lotta Larsson gick en digital utbildning från Norra Skog som tanken väcktes. Hon insåg vikten av att alla som bor ”mitt i skogen” bör veta vad de ska göra om en skogsbrand uppstår, oavsett om de äger skog eller inte. Efter lite sondering och samtal med bybor bildades en arbetsgrupp på sex personer. Där väcktes också idén om möjligheten att söka medel för att förbättra byns beredskap.

Under hösten 2024 arbetade gruppen fram en plan och en ansökan som Leader Skellefteå Älvdal ställt sig positiva till. Nu hoppas man att den ansökan ska beviljas av Jordbruksverket till sommaren 2025.

– Planen är att använda dessa medel för att stärka beredskapen i byn genom inköp av bland annat brandutrustning, elverk och hjärtstartare, säger Lotta Larsson.

Bjursele Samfällighetsförening, med cirka 20 delägare, äger och genomför projektet i nära samarbete med Bjursele byaförening. De har lagt upp en plan för genomförande och dokumentation av arbetet, med målet att sprida kunskapen vidare.

– I nuläget är det bara ett fåtal bybor som känner till vilka möjligheter projektet skapar för byn. När vi säkert vet att Jordbruksverket sagt ja kommer vi att involvera fler i verkställandet av planerna. Förutom bättre beredskap vid brand och annan krissituation hoppas vi på att projektet ska stärka gemenskapen och öka tryggheten för byborna. Det ligger i tiden – alla borde ha koll på det här, säger Lotta.

Det finns delar i projektet som man planerar att genomföra, även om medel inte beviljas. En viktig del av projektet är att inventera befintlig utrustning i byn. Några gårdar har redan IBC-tankar, slangar och pumpar som står startklara under sommaren. Byborna har också inventerat skogsbilvägarna samt nedfarter till vattendrag där räddningstjänsten ska kunna köra ned och pumpa vatten.

– En del av dessa nedfarter ska vi även grusa så att de blir stabilare. Vi ska också markera upp med skyltar och lägga in på en karta, säger Lotta.

Tanken är att sammanställa all information och förvara den centralt, kanske i byastugan eller i den container som ska innehålla brandutrustningen.

– Jag hoppas att det här får folk att tänka efter. ”Jag borde kanske borde ha en tank på min gård också”, så vi är rustade om det värsta händer, säger Lotta och tillägger:

– Brandkåren släcker elden, men som skogsägare har man själv ansvaret för efterbevakningsarbetet vid en skogsbrand. Det är ett stort ansvar.

Bjursele ligger cirka en mil från närmaste brandstation och med hjälp av kunskap och lokal brandutrustningen kan byborna förhoppningsvis snabbt påbörja släckningsarbetet innan räddningstjänsten är på plats – om oturen skulle vara framme.

– Det gäller så klart också om ett hus börjar brinna, säger Lotta.

Mauritz Öjbrandt, utbildningssamordnare Norra Skog

Norra Skog har varit en viktig samarbetspartner i detta initiativ. Mauritz Öjbrandt, utbildningssamordnare vid Norra Skog, betonar vikten av lokalt engagemang:

– Vi vill gärna få byarna att engagera sig och förstå hur viktigt det är att man hjälps åt. Det är fantastiskt bra när bybor går ihop på det här sättet. Det är lovvärt, säger han.

Han tillägger:

– Genom utbildning, samverkan och rätt utrustning står Bjursele bättre rustat inför framtiden. En skogsbrand kan gå snabbt, så det gäller att vara förberedd. I områden med mycket skog runt bebyggelse kan ett hus snabbt brinna ned i en skogsbrand – även om husägaren inte äger skog. I den här typen av områden berörs alla, säger Mauritz Öjbrandt.

Det samfälligheten ska köpa in är bland annat en specialgjord mindre skogsvagn som är lätt att dra in i skogen, slang och brandsprutor, skyddskläder, brandhacka med mera.

– Nu återstår att fundera över hur vi ska upprätta kontaktlistor, vilka som ska ha tillgång till kodlåset på containern med mera. Vi måste också säkerställa att grejerna funkar en lång tid framåt. Sätter man upp en tank med pump måste det provköras så man vet att det funkar när det väl gäller. Vi ska också utbilda alla i hur man sätter ihop en pump och en slang men också sätta upp en rutin med testdagar varje år av utrusningen.

Under maj samlades också byborna på två utbildningsträffar. Under träffarna berättade den lokala räddningstjänsten om vad som sker före, under och efter en skogsbrand och visade på riskerna med att vistas i brandskadad skog. Norra Skog fanns också på plats och visade bland annat upp sin brandkista, som förvarar utrustning för brandbekämpning.

– Vi har ett fantastiskt engagemang i byn, vilket är väldigt glädjande! säger Lotta.