;

Nyhetsbrev

Mer läsning

  1. Vinstdelningen för skogsägare fortsätter öka

    28 augusti 2024

    För tredje året i rad valde Norra Skogs föreningsstämma att återigen höja vinstdelningen, både avseende ränta och efterlikvid. Det ger medlemmarna trygghet över tid och motverkar att prisspekulationer ger konjunktursskötsel av skogen.

    – Vinstdelningen är viktig. Den ska inte komma som en lotterivinst utan finnas med i kalkylen när man gör affärer med sitt virke, säger Arne Björkman, som äger skog i Kalix.

    Föreningen
  2. Skogsinspektor använder drönare för att inventera skog

    Luftburen hjälp i skogsbruket

    9 juli 2024

    Ett surrande bryter av skogens vanliga ljud när små propellrar börjar rotera allt snabbare. Barr och löv virvlar upp i luften av vinddraget medan Filip Nordin styr drönaren uppåt. Extra ögon från ovan är en bra hjälp i jobbet som skogsinspektor. 

    Skogsbruk
  3. Från skog till klassrum: Så leder Anna vägen för en hållbar framtid

    27 juni 2024

    I nästan tvåhundra år har livet i skogen präglat Anna Karlssons släkt. Nu är det den 32-åriga lärarens tur att själv skapa en levande skog fylld av mångfald – och utbilda kommande generationer om trädens roll i samhället.

    – Ett välfungerande skogsbruk blir allt viktigare för landet, säger den nyblivna familjeskogsägaren. 

    Inspiration
  4. Så minskar du risken för att din skog drabbas av skogsbrand

    19 juni 2024

    En skogsbrand kan ha förödande konsekvenser för dig som skogsägare. Här får du lära dig mer om skogsbränder och hur du minskar risken för att din skog ska drabbas.

    Skogsbruk
  5. Utbetalning av vinsten

    13 juni 2024

    I maj beslutade föreningsstämman att dela ut 231 miljoner kronor i vinst, som nu har fördelats till medlemmarna. Logga in på Mina sidor eller i appen Norra Skog för att se din del av vinsten. 

    Föreningen
  6. Lyckad utbildning i Värdeskapande Skogskötsel

    7 juni 2024

    Den 27–31 maj utbildade Norra Skog sina nyanställda inspektorer i Värdeskapande Skogsskötsel.

    Skogsbruk
  7. Norra Skogs vd: ”Skogen är den viktigaste faktorn för svensk välfärd”

    31 maj 2024

    Pär Lärkeryd, vd på Norra Skog, menar att skogen är den absolut viktigaste faktorn när det gäller svensk välfärd. Skogen måste brukas för att skapa hållbara produkter och binda mer koldioxid.

    – Skulle det nettoexportvärde vi har av skogsprodukter inte finnas skulle Sverige gå 100 miljarder back per år. Och redan nu har vi svårt att bygga välfärd, säger Pär Lärkeryd.

    Opinion
  8. Skogarna i norr ger stor klimatnytta

    30 maj 2024

    Sverige, Norge och Finland bedriver alla ett aktivt skogsbruk. Kolsänkan i våra tre länder tillsammans har tredubblats under knappt 60 år, samtidigt som avverkningen har ökat med 40 procent. Det visar en rapport som sammanställts av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

    – Skogsbruket gör klimatnytta på många sätt. Via fotosyntesen så binds bara i våra medlemmars skogar cirka 3,95 miljoner ton koldioxid varje år, säger Patrik Jonsson, chef Skog & Virke på Norra Skog.

    Skogsbruk
  9. Medlemmar i Norra Skog delar på 231 miljoner kronor i vinstdelning

    24 maj 2024

    Vid Norra Skogs ordinarie föreningsstämma 24 maj klubbades styrelsens förslag till vinstdelning om 231 miljoner kronor till medlemmarna igenom. Detta som utdelning på virkesleveranser (90,7 Mkr), insatsemission (100,8 Mkr), och ränta på insatser (39,6 Mkr).

    Föreningen
  10. Stor enighet, men också splittring

    20 maj 2024

    Under torsdagskvällen 16 maj anordnade LRF Nord och Norra Skog en politikerutfrågning med EU-tema, på Scandic Plaza i Umeå. Evenemanget var välbesökt och sändes även live på Youtube, med flera hundra tittare.

    Opinion
  11. Vi bryr oss visst om klimatet när vi röstar

    3 maj 2024

    Valrörelsen inför EU-valet är igång och opinionsmätningarna är intressanta för många, inte minst medierna. Det är fullt förståeligt, men vissa kommentatorers tolkningar av den blir ibland förenklade.

    Opinion
  12. Får samhörighet med andra – ”det är häftigt att äga skog”

    2 maj 2024

    Gunnel Hennebo har en skogsfastighet kring byn Börtnan i Jämtland. Hon är delvis självverksam skogsägare, har motorsågskörkort och gillar att dona på i skogen.

    Sedan många år tillbaka är hon medlem i Norra Skog och upplever att hon får goda råd och stöttning i arbete hon själv inte mäktar med.

    – Norra Skog kan driva skogsägarnas frågor gentemot politiker – tillsammans blir vi starka. Det är häftigt att äga skog och det är viktigt för landsbygden, säger hon.

    Inspiration
  13. Sylvia ville behålla samspelet i skogen

    22 april 2024

    Sylvia Samuelsson har tagit hjälp av Norra Skog för att göra en hyggesfri avverkning med hjälp av alternativa beståndsanpassade skötselmetoder.

    Skogsbruk
  14. Alternativa metoder att sköta skogen - fördelar och nackdelar

    22 april 2024

    Ibland är det inte lämpligt att använda vanliga skogsskötselmetoder, till exempel i vissa fjällnära miljöer eller om skogen har särskilda historiska och biologiska värden.

    Skogsbruk
  15. Vi går en spännande tid till mötes

    17 april 2024

    – Vi ser att byggandet i trä fortsatt är på en mycket låg nivå. Därtill har även efterfrågan på träprodukter för renovering, möbler och övriga inredningsdetaljer minskat, säger Jonas Arvidsson, marknadschef Virke på Norra Skog.

    Föreningen
  16. Mer än 50 nya medlemsförmåner via Samköpsrabatter

    15 april 2024

    Nu kan du som medlem i Norra Skog ta del av nya fantastiska förmåner. Med Samköpsrabatter får du bättre priser hos fler än 50 populära leverantörer. Det är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något.

    Föreningen
  17. EU-makt till rätt kvinnor och män – gå och rösta!

    15 april 2024

    Ledare av Pär Lärkeryd, vd på Norra Skog. Publicerad i Skogsmagasinet nr. 1 2024

    Opinion
  18. Norra Skogs valspecial – fyra viktiga frågor inför EU-valet 2024

    10 april 2024

    Inför EU-valet den 9 juni har Skogsmagasinet ställt fyra viktiga frågor med skoglig koppling till våra valbara politiker, en från varje parti.

    Opinion
  19. Otydlig lagstiftning skapar passivitet - förändring krävs

    9 april 2024

    Här lyfter vi därför några exempel på frågeställningar som på ett eller annat sätt illustrerar behov av förändring av lagstiftningen eller tydligare riktlinjer.

    Opinion
  20. Norra Skog höjer priserna – mer pengar till skogsägarna

    2 april 2024

    Nu höjer Norra Skog priserna till skogsägare på specialsortimentet, till exempel lednings- och stängselstolpar, svarvtimmer och stamblock.

    Föreningen
  21. Viktig miljonleverans från skogsägare

    20 mars 2024

    Världen står inför stora utmaningar. Användningen av fossila råvaror som olja och kol leder till utsläpp av växthusgaser i atmosfären. 27 000 skogsföretagare i norra Sverige äger och brukar sina skogsfastigheter på ett sådant sätt att de tillsammans årligen levererar en positiv klimateffekt.

    Föreningen
  22. Ökat elbehov ställer nya krav på skogsägaren

    15 mars 2024

    Stora industrisatsningar i norr gör att det årliga elbehovet väntas öka med 90 miljarder kilowattimmar de närmaste 20 åren. Men vad händer om man som fastighetsägare skulle upplåta en del av sin skogsfastighet för byggandet av en ny elledning?

    Föreningen
  23. Optimera din framtid med skoglig högskoleexamen – nu tillgänglig på distans!

    6 mars 2024

    Skogsnäringens betydelse för ett hållbart samhälle har aldrig varit tydligare, och behovet av skoglig kompetens växer i takt med vår strävan mot ökad välfärd och minskat fossilberoende.

    Skogsbruk
  24. Åtgärda artskyddsförordningen omgående!

    5 mars 2024

    – Systemfel har skapat kaos för skogsägare, myndigheter och miljön. Debattartikel av Ida Nyberg, äganderättsjurist Norra Skog.

    Opinion
  25. Instruktion på länk kan hjälpa fler

    29 februari 2024

    Genom liveströmmade videor från skogsmaskinen kan maskinföraren ha en tätare och smidigare kontakt med metodinstruktörer. Ett nytt forskningsprojekt från Skogforsk har undersökt hur det kan användas för att utföra instruktörsjobbet på distans.

    Skogsbruk
  26. Björk kan bli framtidens gummi

    24 februari 2024

    I framtiden kan dina skosulor eller bildäck vara tillverkade av björkbark. Ämnet suberin som finns naturligt i näver har visat sig vara ett användbart och hållbart alternativ till olja vid framställning av gummi.

    Inspiration
  27. Jorden, skogen och EU-valet

    21 februari 2024

    Demokratin utgår från folket. Det är hos oss det börjar när vi lägger vår röst i EU-valet den 9 juni, och valen vi gör där påverkar våra liv – inte minst gäller det hur vi som jordbrukare och enskilda skogsägare ska få bruka vår mark nu och framöver.

    Opinion
  28. Är du och dina rågrannar förberedda i händelse av skogsbrand?

    13 februari 2024

    Jan Olof Lindberg, förtroendevald i Vindelns skogsbruksområde lyfter upp ämnet och möjligheten till samverkan enskilda skogsägare emellan i händelse av skogsbrand.

    Skogsbruk
  29. Välkomnar skogsutredning

    9 februari 2024

    Norra Skog välkomnar att regeringen tillsätter en ny skogsutredning med syftet att utveckla en ändamålsenlig skogspolitik som främjar ett långsiktigt hållbart konkurrenskraftigt skogsbruk, ökad skoglig tillväxt och en långsiktigt ökad tillgång till hållbar skoglig biomassa för att fullt ut kunna bidra till klimatomställningen samt jobb och tillväxt i hela landet.

    Opinion
  30. Forskning om variationsrikt skogsbruk

    30 januari 2024

    Norra Skogs Forskningsstiftelse inleder 2024 med temat - Variationsrikt skogsbruk. Under tre år kommer stiftelsen att bevilja ekonomiska bidrag till forskning som söker svar på hur framtidens aktiva skogsbruk i norra Sverige utvecklas ytterligare och fortsätter vara långsiktigt, ekonomiskt och hållbart.

    Skogsbruk
  31. Där konst och natur möts

    21 januari 2024

    I hembygden och skogen i Tornedalen lades grunden till en dröm om en konsthall med stora ambitioner. Gunhild Stensmyr hälsar nära och långväga gäster välkomna att uppleva byn och naturen som en familjär kulturupplevelse, medan hennes vision sakta men säkert tar form.

    Inspiration
  32. Fem tips inför deklarationen

    17 januari 2024

    Ta del av Skogsbyråns fem tips att förenkla inför din deklaration av skogsfastighet.

    Skogsbruk
  33. Skogsvägar med bra bärighet

    15 januari 2024

    I varje nummer av vår affärstidning Skogsmagasinet har läsarna möjlighet att ställa frågor. I det senaste numret av Skogsmagasinet fick vi frågan: Varför är det viktigt att ha skogsvägar med bra bärighet? Här kan du ta del av svaret från Norra Skogs vägspecialist Mats Näslund.

    Skogsbruk
  34. Privata skogsägare spelar stor roll i skyddet av svenska skogar

    11 januari 2024

    Hur står det till med den biologiska mångfalden i den svenska skogen? Det har forskarna Mats Hannerz och Per Simonsson analyserat i sin nya rapport ”Biologisk mångfald i skogen – Tillstånd, trender och miljöarbete”. De positiva trenderna fortsätter, men det finns mer att göra, visar deras sammanställning.

    Skogsbruk
  35. Förena artskyddet med en trygg äganderätt

    21 december 2023

    Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket menar att skogsägare oftast inte har rätt till ersättning vid avverkningsförbud kopplat till artskyddsförordningen. Detta är myndigheternas tolkning efter en dom i Högsta domstolen. Norra Skog jobbar intensivt för att få till en rättssäker tillämpning av artskyddet i skogen.

    Opinion
  36. Välkomnar mål för ökad tillväxt

    18 december 2023

    Norra Skog välkomnar Skogsstyrelsens förslag om ett nationellt mål för ökad hållbar tillväxt i skogen. Detta är en fråga som föreningen drivit under lång tid.

    Opinion
  37. Norra Skogs varumärkesundersökning

    14 december 2023

    - Jag är så tacksam över att vi fick rekordmånga svarande och att slutresultatet visade på högt förtroende för föreningen och vår verksamhet att bruka skogen, säger Ulrica Winberg-Jonsson, kommunikationschef på Norra Skog som var avsändare av den digitala undersökningen.

    Föreningen
  38. Grot skapar grön energi och större lönsamhet

    14 december 2023

    Nu kan du ta ut groten och tjäna en extra hacka – samtidigt som du bidrar till produktionen av grön energi. - Energibristen gör att det numera är lönsamt för skogsägarna att ta ut grot även i norra Sverige, säger Jonas Arvidsson, marknadschef för Virke på Norra Skog, som nu har återupptagit sitt erbjudande om att hantera grot.

    Skogsbruk
  39. Välkommen till världens modernaste massabruk

    13 december 2023

    Med en investering på 2,02 miljarder euro är bruket det största projektet som skogsägarföreningen Metsä i Finland någonsin gjort. Med en dubblerad kapacitet, AI som sköter vedhanteringen och med krav om att använda enbart en miljöcertifierad råvara, är bruket i allra högsta grad i behov av leverans från hela Nordkalotten.

    Föreningen
  40. Rädsla bakbinder möjliga lösningar

    11 december 2023

    Ledare av Pär Lärkeryd, vd på Norra Skog. "Min erfarenhet är att människor som blir riktigt skrämda antingen blir handlingsförlamade eller agerar i panik. Det finns stora risker med bägge reaktioner. Den som utsätts för en risk behöver naturligtvis reagera men behöver samtidigt hålla huvudet kallt för att kunna tänka klart."

    Opinion
  41. Den komplexa skogen utmanar tekniken

    8 december 2023

    Automation och effektivisering är heta ämnen. Mycket forskning pågår i branschen, men den komplexa skogsmiljön plus gamla tekniska system gör att utvecklingen inte gått lika snabbt som i andra näringar. Och – hur passar människan in i bilden?

    Skogsbruk
  42. Julhälsning från Stig

    4 december 2023

    Nu börjar vi närma oss julen och slutet på året. Då är det en bra tid för reflektion och summering av året som gått.

    Föreningen
  43. Fototävling 2024

    2 december 2023

    Nu har du chansen att vara med och tävla om fina priser och en plats i Norra Skogs populära väggalmanacka 2025.

    Inspiration
  44. Betesskador på fortsatt hög nivå

    21 november 2023

    Under året har 13 procent av ungtallarna i Västernorrland skadats av viltbete från älg och andra hjortdjur. Även Norrbotten, Västerbotten och Jämtland är hårt drabbade. Årets älgbetesinventering visar att skadorna fortfarande är långt över målet på max fem procent.

    Skogsbruk
  45. Nytt liv i släktgården

    16 november 2023

    Mattias Wikberg och Hanna Bäckström hade länge letat efter en gård, men utan resultat. Istället bestämde de sig för att köpa en lägenhet i stan – men två dagar innan kontraktskrivning hände något. Nu äger de istället en av Sveriges äldsta släktgårdar i Hackås.

    Inspiration
  46. Klimatsäker skogsbilväg ger ökad premie

    15 november 2023

    En skogsbilväg med hög bärighet höjer alltid fastighetens värde precis som en investering i ett nytt värmesystem höjer värdet för en husägare. Nu satsar Norra Skog extra på en bärighetspremie för barrtimmer och långstolpar till de skogsägare som väljer att framtidssäkra sina skogsbilvägar så att de fungerar för året-runt-bruk.

    Föreningen
  47. God tillväxt inom skogsbruket skapar klimatnytta

    13 november 2023

    De senaste åren har Norra Skog investerat stort i kunskapsdelning och teknik för att deras medlemmar ska kunna skapa ett klimat- och kostnadseffektivt skogsbruk. Att aktivt bruka skogen bidrar till ökad koldioxidlagring, vilket är en av de viktigaste delarna för att bekämpa global uppvärmning.

    Skogsbruk
  48. Utbildning för hållbar skogsskötsel i ett förändrat klimat

    10 november 2023

    God och hållbar skogsskötsel ställer stora krav på kunskap hos skogsägare. I ett förändrat klimat blir kraven ännu större samtidigt som samhällets krav på den enskilde skogsägaren ökar.

    Skogsbruk
  49. Lyckat seminarium om framtidens skogsbruk

    1 november 2023

    Nu kan du se forskningsseminariet om det svenska skogsbrukets möjligheter och utmaningar i repris.

    Skogsbruk
  50. Min skog har stormskadats - Vad ska jag göra?

    16 oktober 2023

    Min skog har stormskadats. Vad ska jag göra? Här kan du ta del av svaret från Norra Skogs skogsinspektor Julia Bergström, skogsinspektor i Norsjö/ Malå.

    Skogsbruk
  51. Norra Skogs medlemschef ingår i expertgrupp

    9 oktober 2023

    Tidigare i år utsåg klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari en ny parlamentarisk miljömålsberedning med Lars Tysklind (L) som ordförande. Förutom ordföranden består beredningen av en ledamot från varje riksdagsparti. Nu har Pourmokhtari även förordnat en expertgrupp där Norra Skogs medlemschef Jonas Eriksson ingår.

    Föreningen
  52. Skogen en strategisk resurs i regeringsförklaringen

    9 oktober 2023

    En ny skogsutredning, satsningar på infrastruktur och ny fossilfri energiproduktion. Det lovade statsminister Ulf Kristersson i sin regeringsförklaring vid Riksmötets öppnande den 12 september.

    Föreningen
  53. Skyddslös i stormens öga

    3 oktober 2023

    På grund av ett allt oroligare klimat får vi skogsägare vara beredda på mer frekventa skador på våra fastigheter. Risken för angrepp från insekter och svampar ökar samtidigt med mer frekventa stormar och skyfall. Därför behöver vi skogsägare bli mer alerta och i den mån det går påbörja arbetet med att säkra våra tillgångar. Ledare av Pär Lärkeryd, vd på Norra Skog.

    Skogsbruk
  54. Enskild firma eller aktiebolag?

    2 oktober 2023

    Äger du skog är du alltid, med några få undantag, företagare och anses bedriva näringsverksamhet. Men kan man välja företagsform till skogsfastigheten? Vilken företagsform passar bäst för en till skogen kompletterande verksamhet? Vad gäller skattemässigt?

    Föreningen
  55. Kampen för familjeskogsbruket fortsätter

    2 oktober 2023

    De största framgångarna i skogsägarföreningarnas påverkansarbete är inte alltid synbara. Det handlar om lagförslag och propåer som vi, ofta tillsammans med LRF, medverkat till att avstyra.

    Opinion
  56. Ny karta för medlemmarna

    28 september 2023

    Nu lanserar Norra Skog en ny modern och användarvänlig karta för alla de medlemmar som har en Skogsägarplan.

    Föreningen
  57. Skogsägarna är vinnare

    13 september 2023

    Norra Skog har sedan tidigare fattat beslut om att dela ut ca 1 miljard kronor till sina medlemmar. Inför årets vinstdelning beslutade Norra Skog att höja anslaget ytterligare, samt att förenkla systemet för utdelningen.

    Föreningen
  58. Lägre resultat för Norra Skog

    7 september 2023

    2023 ett tapp i jämförelse med toppåret 2022. Skogsägarföreningens halvårsresultat visar på en minskning som beror på en kraftigt försämrad världsmarknad för produkter från skogen. Rörelseresultatet landade på 219 miljoner kronor för årets sex första månader, att jämföras med 794 miljoner året innan.

    Föreningen
  59. Hållbar rådgivning för generationer framåt

    5 september 2023

    Det plingar på dörrklockan på kontoret och jag öppnar dörren. Där står en familj som är både förväntansfulla och fundersamma. De har bokat tid med sin skogs- inspektor och Norra Skogs skogsbyrå för en första träff kring ett tänkt generationsskifte.

    Föreningen
  60. Deseree får kraft i skogen

    23 augusti 2023

    Väckarklockorna ringer kvart över fyra på morgonen hos Deseree Olofsson. Kor ska mjölkas och skog ska röjas. Energi är ingen bristvara hos djurskötaren, skogsägaren och entreprenören Deseree som genom åren har huggit 7 000 kubikmeter med motorsågen.

    Inspiration
  61. Höjda premier på leveransvirke

    14 augusti 2023

    Är du självverksam och har planer på att avverka själv och leverera virke? Nu höjer vi kvantitetspremierna för leveransvirke med start från 1 augusti. Ju mer leveransvirke som levereras, desto större blir premien.

    Föreningen
  62. Med en bro i skogen har du ett stort ansvar

    15 juli 2023

    Det känns ganska oväntat, svaret vi får från broexperterna om bästa rådet gällande broar: "Bygg ingen bro!" blir den samstämmiga uppmaningen från expertisen. Men bakom det lätt skämtsamma tipset ligger mycket allvar.

    Inspiration
  63. Lätt att laga mat utomhus

    6 juli 2023

    Det är något speciellt med att laga mat i skog och mark. Ett stormkök är den perfekta investeringen för dig som älskar att vara ute på vandringar och äta under bar himmel.

    Inspiration
  64. Framtidens maskinförare

    5 juli 2023

    Många branscher brottas med brist på utbildad arbetskraft, så även skogssektorn. Var finns framtidens maskinförare och hur ser den uppväxande generationen på arbete i skogen?

    Skogsbruk
  65. Ideologiskt skogsbruk

    30 juni 2023

    Jag möts allt oftare av påståenden om att vi borde avverka mindre skog i Sverige för att vi ska få en mer hållbar framtid. Vill påstå att det är precis tvärt om. I alla fall under den närmaste tioårsperioden.

    Opinion
  66. Se över din skog i sommar

    29 juni 2023

    Sommaren är här och som skogsägare har du nu kanske lite extra tid och möjlighet att besöka din skog för att se hur det växer men också för att upptäcka skador och planera för kommande åtgärder.

    Föreningen
  67. EU:s beslutsfattare mötte skogsägare

    28 juni 2023

    Flaggan var hissad och en mängd ”lånestövlar” i olika storlekar stod uppställda på Maria och Olof Bromans gårdsplan i byn, Nedre Bäck, söder om Skellefteå.

    Föreningen
  68. Så skapar Rolf framtidens skog

    15 juni 2023

    Ett helt liv i naturen har lärt honom vikten av balans i ekosystemen. Nu jobbar eldsjälen och skogsbrukaren Rolf Nilsson för att hans barnbarn ska kunna njuta av en stark och frisk skog.

    Skogsbruk
  69. Vinstdelning på 185 miljoner till medlemmarna

    13 juni 2023

    Efter ett starkt resultat för Norra Skog 2022, bland annat tack vare delägarskapet i Husum Pulp, är det dags igen att dela vinsten vi skapat tillsammans.

    Föreningen
  70. När krisen kommer

    9 juni 2023

    Skogsägare rustar för samverkan i händelse av skogsbrand - Sommaren 2018 innebar en prövning för såväl räddningstjänst som enskilda skogsägare.

    Föreningen
  71. Koll på skogen i mobilen

    8 juni 2023

    På en skogsfastighet utanför Lycksele knappar Ingemar och Wilma Jonsson på sina mobiltelefoner. Pappa Ingemar är skogsägare och dottern Wilma är student och de använder båda Norra Skogs app – men på två helt olika sätt.

    Föreningen
  72. Forskning för framtidens skogsbruk

    7 juni 2023

    Välkommen till ett seminarium i professor emeritus P-O Bäckströms anda om det svenska skogsbrukets möjligheter och utmaningar.

    Skogsbruk
  73. Framtidens skogsmaskin i medlemmarnas skogar

    6 juni 2023

    Nu är den nya bandförsedda skotaren Centipede i praktisk drift och under fyra veckor i juni provkördes den i Norra Skogs område. De tidiga testresultaten visar på klara förbättringar för miljö och människa.

    Skogsbruk
  74. 5 råd till dig som ny skogsägare

    5 juni 2023

    Har du precis blivit skogsägare för första gången? Grattis! Att ta hand om och utveckla din skog kan ge både inkomster och livskvalitet. Här ger vi några grundläggande tips för hur du på bästa sätt ska ta dig an den nya rollen som skogsägare.

    Skogsbruk
  75. För Norra Skog är medlemmarnas nytta viktigast

    31 maj 2023

    Norra Skog arbetar för att göra familjeskogsbruket i Norrland så värdefullt som möjligt. Det är ett kooperativt företag i form av en skogsägarförening, som ägs av 27 000 enskilda skogsägare.

    Föreningen
  76. Krafttag mot normer i branschen

    25 maj 2023

    Under tre år har skogliga aktörer i Västernorrland som vanligtvis är konkurrenter jobbat tillsammans i ett projekt för att stärka branschens attraktionskraft utifrån ett jämställdhetsperspektiv.

    Föreningen
  77. Vinstdelning, förnyad styrelse och utmärkelser

    16 maj 2023

    Norra Skogs tredje årsbokslut har summerats och förtroendevalda möttes fredag den 12 maj till skogsägarföreningens sitt högst beslutande organ och tog beslut med sikte på framtiden.

    Föreningen
  78. Återväxtkontroll

    8 maj 2023

    Efter en lång vinter börjar äntligen snön försvinna och snart kommer skogsbilvägarna vara farbara. På Norra skog har vi tagit fram ett ”årshjul” med olika inventeringsåtgärder som är lämpliga för skogsägare att själva göra.

    Skogsbruk
  79. Träffa oss på SkogsNolia

    5 maj 2023

    Den 15 -17 juni 2023 är det återigen dags för norra Sveriges viktigaste skogsmässa – Skogsnolia. I år håller mässan till i Håknäs och Norra Skog kommer självklart finnas på plats.

    Föreningen
  80. Stolt dag för Norra Skog när sodapannan i Husum invigdes

    3 maj 2023

    Med en investering på 380 miljoner Euro får man till en riktig sodapanna och turbin med modernaste tekniken. Norra Skog var med på invigningen som stolt ägare och samarbetspartner till den största satsningen som finska Metsä Board gjort.

    Föreningen
  81. Värna det privata enskilda skogsägandet

    17 april 2023

    Jordförvärvslagen har till syfte att gynna sysselsättningen och boendet i glesbygd samt bibehålla balansen i markinnehavet mellan enskilda fysiska personer och juridiska personer.

    Opinion
  82. Skogen som arbetsplats

    11 april 2023

    Snön som ligger tung på toppar och grenar virvlar plötsligt upp i luften när träden fälls. En maskingrupp från Jämt-Zäta utför ett gallringsarbete på uppdrag av Norra Skog.

    Skogsbruk
  83. Domen alla skogsägare väntat på

    5 april 2023

    Högsta domstolen har nu meddelat dom i det mål som hela skogssverige väntat på. Domstolen slår fast att markägare kan ha rätt till ersättning vid förbud att bedriva skogsbruk på grund av fridlysta arter.

    Skogsbruk
  84. Ljuspunkter trots stor osäkerhet

    4 april 2023

    Kriget i Ukraina och den rådande lågkonjunkturen förmörkar och skapar osäkerhet på både marknaden för träråvaror och massa- och pappersprodukter.

    Föreningen
  85. En motor byggd av trä

    31 mars 2023

    Oroligheterna i världen, inflationen och stigande räntor gör Sveriges utmaningar allt större. Det blir inte bättre av att vår välfärdsmotor hackar.

    Opinion
  86. Det svenska ordförandeskapet och skogen

    20 mars 2023

    Sedan den 1 januari 2023 och sex månader framåt är Sverige ordförande i Europeiska unionens råd, även kallat ministerrådet.

    Föreningen
  87. Viltvårdsområde - en markägarförening

    16 mars 2023

    Ett viltvårdsområde är en sammanslutning av fastigheter och de markägare som är medlemmar får jaga på varandras marker. Det gör att jakt och viltvård underlättas och utan denna form av samverkan skulle det i vissa fall bli omöjligt att bedriva meningsfull jakt och viltvård.

    Föreningen
  88. Bidra till ökad beredskap inför skogsbränder

    16 mars 2023

    Under våren startar brandförsvaret ett skogsbrandvärn. De söker nu dig som är van att vistas i skog och mark och vill hjälpa till i samband med skogsbränder.

    Inspiration
  89. Frivillighet gäller inte ens på pappret

    14 mars 2023

    Nya riktlinjer från myndigheterna om hur skog ska skyddas bortser från skogsägarens medgivande och engagemang. Skogsägarrörelsen och LRF uppmanar regeringen att sätta ned foten.

    Opinion
  90. Vanliga frågor om vinstdelning

    23 februari 2023

    Vid föreningsstämman 2022 beslutades om att tillsätta en grupp som skulle utreda hur Norra Skog ska medverka till att det blir ökad lönsamhet för familjeskogsbruk.

    Föreningen
  91. En långsiktig plan för ditt skogsägande

    21 februari 2023

    Det finns många sätt att bruka skogen på, och alla skogsägare har sina unika förutsättningar och målsättningar. De beslut och åtgärder som du gör idag påverkar resultatet i skogen många år framöver.

    Föreningen
  92. Nu uppdateras medlemsappen

    17 februari 2023

    Nu släpps en ny uppdatering av Norra Skogs medlemsapp. Med den nya uppdateringen kommer du som medlem bland annat få tillgång till fler kartlager, all information från Skogsägarplanen och möjlighet att dela anteckningar med andra delägare av fastigheten.

    Föreningen
  93. Allt fler elever väljer skogsbruk

    17 februari 2023

    Antalet elever som börjar på naturbruksgymnasiernas skogbruksprogram ökar, men skogsbranschens kompetensbehov är fortfarande stora vilket leder till att det finns arbetstillfällen till den som vill in på den skogliga arbetsmarknaden.

    Skogsbruk
  94. Välkommen på årsmöte

    15 februari 2023

    Norra Skog är en demokratisk organisation som ägs av sina medlemmar och styrs efter principen en medlem - en röst.

    Föreningen
  95. Avverkning med hänsyn

    3 februari 2023

    Att visa hänsyn i skogen är alltid av största vikt vid avverkningar, särskilt när området är i nära anslutning till känsliga biotoper eller kulturmiljöer. Därför krävs regelbundna utbildningar för de som jobbar i skogen.

    Skogsbruk
  96. Att värna naturen varje dag

    1 februari 2023

    Skogskrönika skriven av Sara Amsby. Skogsinspektor vid Norra Skog i Sollefteå.

    Opinion
  97. ”Jag har alltid varit påhittig”

    26 januari 2023

    Ett helt yrkesliv i skogen har gett Georg Strömbäck en unik blick för att hitta nya tekniska lösningar. Uppfinnaren från Sänkmyran är aktuell med sitt tionde patent.

    Skogsbruk
  98. En förening i ständig dialog med sina ägare

    25 januari 2023

    Det är medlemmarna som äger Norra Skog och kanske har du noterat i vår kalender att vi på många håll bjuder in medlemmar till vad vi kallar för ägardialoger.

    Föreningen
  99. Konsekvenser av fastställt skogsbruksvärde med laserskanning?

    20 januari 2023

    I varje nummer av vår affärstidning Skogsmagasinet har läsarna möjlighet att ställa frågor. I det senaste numret av Skogsmagasinet fick vi frågan: Skogsbruksvärdet fastställs nu med laserskanning i den allmänna fastighetstaxeringen. Vad får det för konsekvenser för mig som ägare av en lantbruksfastighet?

    Skogsbruk
  100. En glädjande prishöjning

    13 januari 2023

    Skogsägarföreningen Norra Skog höjer nu priserna på både tall- och grantimmer, barr- och lövmassaved samt bränsleved.

    Föreningen
  101. Norra Skog satsar på klimatsmarta transporter

    19 december 2022

    - Vi satsar på järnväg då det är mycket viktigt för oss av både ekonomiska, miljömässiga och praktiska skäl, säger Sören Staaf logistikansvarig vid Norra Skog.

    Föreningen
  102. Använd det svenska ordförandeskapet smart

    19 december 2022

    När Sverige i januari övertar ordförandeskapet från Tjeckien i EU:s ministerråd finns tankar om att svenska beslutsfattare ska förhålla sig helt neutrala vid alla möten.

    Opinion
  103. Skogsbruket och skogsindustrin är navet i norra Sveriges näringsliv

    14 december 2022

    Denna krönika av Berit Högman, landshövding i Västernorrlands län, är den fjärde i en serie där landshövdingar från Västerbottens, Jämtlands, Norrbottens och Västernorrlands län skriver om skogens betydelse för samhällsutvecklingen.

    Opinion
  104. Skogsägare för Ukraina

    13 december 2022

    Vi ser med förfäran på att kriget i Ukraina fortfarande pågår och behoven av hjälp till människorna där bara växer. Med vinter och kyla i antågande blir situationen extra påfrestande och därför vill vi sträcka ut en värmande hand i juletid.

    Föreningen
  105. Minskat tryck är tricket

    8 december 2022

    Behovet av att kunna lasta timmer i skogen året runt ökar. Men samtidigt måste åkarna parera intensiva höstregn, kortare vintrar och tjällossning på skogsbilvägar som ofta är i dåligt skick.

    Skogsbruk
  106. Politisk passivitet riskerar dikeskörning

    6 december 2022

    Som jag påtalat gång efter annan verkar EU-kommissionen ha onda ögat till vårt svenska skogsbruk. Ett exempel är att mängder av nya energiprojekt, baserade på restprodukter från skogen, riskeras att läggas ned. Varför?

    Opinion
  107. Offentlig auktion - delägarens sista utväg

    5 december 2022

    I norra Sverige ägs idag mer än hälften av alla skogsfastigheter gemensamt av två eller fler personer, många gånger efter arv. Samägande av fastigheter kan vara både roligt och givande men i de fall när samägandet skapat oenighet måste delägarna komma överens.

    Föreningen
  108. Norra Skog har anslutit sig till Umeå kommuns klimatfärdplan

    2 december 2022

    Bakom klimatfärdplanen står Umeå kommun och 37 större företag verksamma inom kommunen med målet att gemensamt minska vår klimatpåverkan.

    Föreningen
  109. Det handlar inte om de fridlysta arternas vara eller icke vara

    2 december 2022

    Ida Nyberg, äganderättsjurist vid Norra Skog skriver under vinjetten Politik och Påverkan i Skogsmagasinet nr. 3 2022.

    Opinion
  110. Skogsägarrörelsen enade: ”Kan Norge så kan Sverige”

    23 november 2022

    Norra Skog, LRF, Södra och Mellanskog har tagit fram en ny arbetsmodell för framtidens naturskydd. Frivillighet och god kommunikation med markägaren ska vara utgångspunkten för myndigheternas arbete.

    Föreningen
  111. Skogens dolda klimatnytta

    18 november 2022

    Skogens förmåga att fånga upp koldioxid och lagra den som kolföreningar i träd och mark gör att den kan bidra till att bromsa klimatförändringen. Men en stor del av skogen och skogsbrukets klimatnytta syns inte i de officiella rapporterna.

    Skogsbruk
  112. Brukad barrskog binder mer kol

    18 november 2022

    Kolförrådet ökar i de delar av norra barrskogsbältet där skogen brukas, medan det är ganska oförändrat i mindre intensivt brukade skogar.

    Skogsbruk
  113. Så lägger du upp din skogsekonomi

    15 november 2022

    Anledningarna till starten på ett skogsägarliv är många. Lika många som känslorna inför det. Glädje, förvirring, rädsla, pirrighet. Norra Skogs skogsekonom Veronica Sigg har mött många skogsägare under sina 17 år på bank.

    Föreningen
  114. Har du lämplig mark för - skogsfröplantager?

    9 november 2022

    Norra Skog har satsat mycket på den tredje generationens fröträdplantager som sedan några år börjat ge högförädlat frö. Nu planeras en fjärde generation plantager och för dig som har lämpliga marker för detta finns en affärsmöjlighet.

    Skogsbruk
  115. Röjde och blev kär, bytte karriär

    7 november 2022

    Många skogsägare har funnit tjusningen i att spänna på sig röjsågen och ge sig ut i skogen för att lätta upp landskapet och ge träden rum att växa, men det finns några som tagit det ett steg längre.

    Skogsbruk
  116. Ta samtalet i tid

    2 november 2022

    Skogskrönika skriven av Gunilla Kjellsson. Skogsföretagare i Sidensjö och regionsordförande i LRF Västernorrland.

    Opinion
  117. Meraskog går samman med Norra Skog

    30 oktober 2022

    Meraskog i Jämtland AB, ett tidigare fristående företag som växt till rejält sedan starten 2009, har stärkt upp sin position på marknaden ytterligare genom en sammanslagning med norra Sveriges största företagarförening- Norra Skog.

    Föreningen
  118. Vi skogsägare är nyckelspelare med våra naturresurser

    28 oktober 2022

    Oskar Sjölund är uppväxt med närhet till skogen och naturen. Att utbilda sig inom skogsbruk och sedan bli skogsägare var därför något som kändes naturligt för honom.

    Inspiration
  119. Därför är skogsägarna de stora vinnarna

    27 oktober 2022

    När årets vinstdelning landande hos Norra Skogs medlemmar blev många positivt överraskade, trots att det sedan tidigare meddelats att ca en miljard kronor skulle fördelas ut till skogsägarföreningens ägare.

    Föreningen
  120. Skapa ett variationsrikt skogsbruk

    26 oktober 2022

    Hur ska man bygga upp en skog för att skapa variation för både arter, djur och dessutom göra den motståndskraftig mot väder, vind och skadedjur? Vad är själva definitionen av hyggesfritt?

    Skogsbruk
  121. Vi söker entreprenörer för långsiktiga samarbeten

    25 oktober 2022

    Norra Skog söker entreprenörer för utförande av skogliga tjänster i våra medlemmars skogar.

    Föreningen
  122. Med min skog bidrar jag till en bättre och mer hållbar värld

    24 oktober 2022

    Skogen är livsviktig för vår framtid, men den måste användas på ett hållbart och ansvarsfullt sätt för att göra maximal nytta.

    Inspiration
  123. Fortfarande långt till målen för viltbetesskador

    17 oktober 2022

    Skogsstyrelsens årliga inventering av betesskador, Äbin, i norra Sverige visar på dubbelt så stora skador i förhållande till målet.

    Inspiration
  124. Hur prissätter ni virket?

    12 oktober 2022

    I varje nummer av vår affärstidning Skogsmagasinet har läsarna möjlighet att ställa frågor. I det senaste numret av Skogsmagasinet fick vi frågan: Hur prissätter ni på Norra Skog det virke som ni köper in?

    Föreningen
  125. Man måste tänka på helheten i skogen

    12 oktober 2022

    Bävrarna ska trivas, älgen ska ha sin mat och tjädern ska överleva. För skogsägaren och djurälskaren Rolf Nilsson är ekologisk hållbarhet en hjärtefråga.

    Inspiration
  126. Massamarknaden stark trots svag konjunktur

    5 oktober 2022

    Till skillnad från trävarumarknaden går det bra för massaindustrin. Norra Skog har därför höjt prislistorna på massaved. På massabruket i Husum närmar det sig driftsättning av den nya sodapannan.

    Föreningen
  127. Dammsugarpåsen är full

    30 september 2022

    Bioenergin är Sveriges största energikälla och huvuddelen av den är produkter från skogen. Varje år binder den växande skogen tillbaka all koldioxid som bioenergin släpper ut och mycket mer därtill.

    Opinion
  128. Lär dig mer om variationsrikt skogsbruk

    28 september 2022

    19 oktober bjuder Norra Skogs Forskningsstiftelse in till ett forskningsseminarium med tema variationsrikt skogsbruk.

    Skogsbruk
  129. Nosar sig fram till skogens guld

    21 september 2022

    Under mossa, snår och höstlöv gömmer den sig – kantarellen, eller ”skogens guld” som den ofta kallas. Men kamouflaget räcker inte alltid så långt, speciellt inte när uppmärksamma hundnosar som varit på spårkurs hos Monica Blom närmar sig.

    Inspiration
  130. Norra Skog höjer priserna

    19 september 2022

    Marknaden för massaindustrin är fortsatt stark och skogsägareföreningen Norra Skog höjer nu prislistan på massaved och väljer samtidigt att stå fast vid timmerpriserna trots att trävarumarknaden kraftigt vänt nedåt.

    Föreningen
  131. "Myndigheterna måste återupprätta förtroendet"

    9 september 2022

    Denna krönika av Marita Ljung, landshövding i Jämtlands län, är den tredje i en serie där landshövdingar från Västerbottens, Jämtlands, Norrbottens och Västernorrlands län skriver om skogens betydelse för samhällsutvecklingen.

    Opinion
  132. Starkt resultat för Norra Skog

    7 september 2022

    Skogsägarföreningen Norra Skog, som bildades för två år sedan genom en fusion mellan Norrskog och Norra Skogsägarna, visar på ett mycket starkt resultat för första halvåret 2022.

    Föreningen
  133. Fyra viktiga frågor till våra politiker

    2 september 2022

    Inför stundande val ställde vi på Norra Skog fyra viktiga frågor till samtliga riksdagspartier. Frågor rörande ägande- och brukanderätt, dagens skogspolitik, artskyddsfrågan och EU-politik. Här kan du se vad de svarade.

    Opinion
  134. Skogen en viktig valfråga

    2 september 2022

    Snart är det dags för val och för många kommer skogen att vara en viktig valfråga, för skogen är en betydelsefull resurs i många avseenden: för klimatomställningen, virkesproduktionen och den biologiska mångfalden.

    Opinion
  135. Skogsägarrörelsen och politiken

    1 september 2022

    På Landsbygdsriksdagen i maj lanserade LRF Skogsägarna, Norra Skog, Mellanskog och Södra ett nytt skogspolitiskt program som beskriver familjeskogsbrukets bidrag till samhället.

    Opinion
  136. Strategin vässade skogsbruket

    29 augusti 2022

    Anders Egonson sadlade om från divisionsdirektör på Jordbruksverket till att bli skogsföretagare på heltid. För att lyckas så bra som möjligt behövde han en långsiktig strategisk planering för sitt skogsbruk och fann den i tjänsten Skogsägarstrategi.

    Skogsbruk
  137. Nya regeringsuppdrag i skogen

    23 augusti 2022

    Regeringen har beslutat att uppdra till Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket att genomföra några av de uppgifter som följer av propositionen om stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer och ökade incitament för naturvården i skogen med frivillighet som grund.

    Skogsbruk
  138. Viktiga frågor lyftes vid politikerbesök

    12 augusti 2022

    Partiledarna Ebba Busch (KD) och Ulf Kristersson (M) har besökt oss på Norra Skog. Vi träffades den 12 augusti hemma hos Stig Högberg och representerades av Stig Högberg, Charlotta Kristow, Pär Lärkeryd och Jonas Eriksson.

    Föreningen
  139. Vandring längs värdefulla vatten

    3 augusti 2022

    I ett stort EU-projekt arbetar svenska aktörer för att förbättra förutsättningarna för liv i och omkring våra sjöar och vattendrag, och skogsägare kan i allra högsta grad bidra.

    Inspiration
  140. Det nya onormala

    7 juli 2022

    Allt oftare hörs stora samhällsförändringar refereras till som ”det nya normala”. Men för att komma dit krävs att det nya tillståndet blir någorlunda stabilt och frågan är om vi verkligen någonsin kommer dithän eller om vi egentligen borde prata om ”det nya onormala”.

    Opinion
  141. Bortglömda vägar

    30 juni 2022

    I Sverige finns mer än 21 000 mil skogsbilvägar. Många är i gott skick, men en stor del av det äldre vägnätet behöver ses över. Tidens tand, förändrat väder och bristande underhåll kan göra vägarna obrukbara.

    Skogsbruk
  142. Skog in på huden

    29 juni 2022

    Älskar du skogen så mycket att den har fastnat på huden? Var med i vår fototävling och vinn en fin huvtröja!

    Inspiration
  143. Förändrat klimat ställer nya krav

    28 juni 2022

    En välplanerad skogsbilväg gynnar både skogsbruk och friluftsliv och är skonsam för både miljö och plånbok. Men större maskiner och förändrat klimat ställer nya krav på våra skogsbilvägar.

    Skogsbruk
  144. Det behövs gemensam klokskap

    21 juni 2022

    Skogen är viktig för många och ska räcka till mycket. Det behövs samverkan och en positiv dialog om hur skogen kan bidra till en hållbar samhällsutveckling.

    Opinion
  145. Den besvärliga barkborren

    21 juni 2022

    Nu pågår granbarkborresvärmning för fullt i hela landet. Kontrollera din skog regelbundet för att upptäcka nya angrepp och rädda värdet på din skog.

    Skogsbruk
  146. Artskyddsfrågan - Detta har hänt

    10 juni 2022

    Fridlysta fåglar och andra fridlysta växter och djur har varit en högaktuell fråga ända sedan Skogsstyrelsen aviserade ”en ny ordning” i skogen.

    Skogsbruk
  147. Lanserar digital handelsplats

    1 juni 2022

    Norra Skog ökar medlemsnyttan ytterligare. I samband med Norra Skogs föreningsstämma klubbades en rekordstor vinstdelning till föreningens medlemmar.

    Föreningen
  148. Vägprojekt gav mersmak

    20 maj 2022

    Den gamla vägen som gick över skogsfastigheten i Holmsta, Sollefteå var i mycket dåligt skick och när det blev tal om avverkning konstaterade ägarna att det fanns stora fördelar med att förbättra tillgängligheten i skogen.

    Skogsbruk
  149. Samlad bild av debatten

    22 december 2021

    Skogens roll för samhällsutveckling och klimat engagerar mer än någonsin, och inget tyder på att engagemanget kommer svalna.

    Opinion
  150. Vinstdelning - en medlemsnytta

    26 november 2021

    Kooperativa företag är ofta värderingsdrivna och vill göra ekonomisk och social nytta för sina medlemmar och för samhället.

    Föreningen
  151. Stiftelse stöttar skadeforskning

    24 november 2020

    Törskate, knäckesjuka och betesskador är begrepp som kan hålla skogsägaren vaken om nätterna. Den multiskadade ungskogen breder ut sig i norr och många känner sig villrådiga inför utvecklingen.

    Skogsbruk
  152. Norra Skog investerar i Östavall

    1 januari 0001

    I tider när logistiken för virkesflöden är avgörande för en bransch i hård konkurrens väljer Norra Skog att satsa strategiskt och långsiktigt genom att anlägga en virkesterminal på det tidigare sågområdet i Östavall.

    Föreningen