Nyhetsbrev

Skicka
  1. Förena artskyddet med en trygg äganderätt

    21 december 2023

    Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket menar att skogsägare oftast inte har rätt till ersättning vid avverkningsförbud kopplat till artskyddsförordningen. Detta är myndigheternas tolkning efter en dom i Högsta domstolen. Norra Skog jobbar intensivt för att få till en rättssäker tillämpning av artskyddet i skogen.

    Opinion
  2. Välkomnar mål för ökad tillväxt

    18 december 2023

    Norra Skog välkomnar Skogsstyrelsens förslag om ett nationellt mål för ökad hållbar tillväxt i skogen. Detta är en fråga som föreningen drivit under lång tid.

    Opinion
  3. Rädsla bakbinder möjliga lösningar

    11 december 2023

    Ledare av Pär Lärkeryd, vd på Norra Skog. "Min erfarenhet är att människor som blir riktigt skrämda antingen blir handlingsförlamade eller agerar i panik. Det finns stora risker med bägge reaktioner. Den som utsätts för en risk behöver naturligtvis reagera men behöver samtidigt hålla huvudet kallt för att kunna tänka klart."

    Opinion
  4. Kampen för familjeskogsbruket fortsätter

    2 oktober 2023

    De största framgångarna i skogsägarföreningarnas påverkansarbete är inte alltid synbara. Det handlar om lagförslag och propåer som vi, ofta tillsammans med LRF, medverkat till att avstyra.

    Opinion
  5. Ideologiskt skogsbruk

    30 juni 2023

    Jag möts allt oftare av påståenden om att vi borde avverka mindre skog i Sverige för att vi ska få en mer hållbar framtid. Vill påstå att det är precis tvärt om. I alla fall under den närmaste tioårsperioden.

    Opinion
  6. Värna det privata enskilda skogsägandet

    17 april 2023

    Jordförvärvslagen har till syfte att gynna sysselsättningen och boendet i glesbygd samt bibehålla balansen i markinnehavet mellan enskilda fysiska personer och juridiska personer.

    Opinion
  7. En motor byggd av trä

    31 mars 2023

    Oroligheterna i världen, inflationen och stigande räntor gör Sveriges utmaningar allt större. Det blir inte bättre av att vår välfärdsmotor hackar.

    Opinion
  8. Frivillighet gäller inte ens på pappret

    14 mars 2023

    Nya riktlinjer från myndigheterna om hur skog ska skyddas bortser från skogsägarens medgivande och engagemang. Skogsägarrörelsen och LRF uppmanar regeringen att sätta ned foten.

    Opinion
  9. Att värna naturen varje dag

    1 februari 2023

    Skogskrönika skriven av Sara Amsby. Skogsinspektor vid Norra Skog i Sollefteå.

    Opinion
  10. Använd det svenska ordförandeskapet smart

    19 december 2022

    När Sverige i januari övertar ordförandeskapet från Tjeckien i EU:s ministerråd finns tankar om att svenska beslutsfattare ska förhålla sig helt neutrala vid alla möten.

    Opinion
  11. Skogsbruket och skogsindustrin är navet i norra Sveriges näringsliv

    14 december 2022

    Denna krönika av Berit Högman, landshövding i Västernorrlands län, är den fjärde i en serie där landshövdingar från Västerbottens, Jämtlands, Norrbottens och Västernorrlands län skriver om skogens betydelse för samhällsutvecklingen.

    Opinion
  12. Politisk passivitet riskerar dikeskörning

    6 december 2022

    Som jag påtalat gång efter annan verkar EU-kommissionen ha onda ögat till vårt svenska skogsbruk. Ett exempel är att mängder av nya energiprojekt, baserade på restprodukter från skogen, riskeras att läggas ned. Varför?

    Opinion
  13. Det handlar inte om de fridlysta arternas vara eller icke vara

    2 december 2022

    Ida Nyberg, äganderättsjurist vid Norra Skog skriver under vinjetten Politik och Påverkan i Skogsmagasinet nr. 3 2022.

    Opinion
  14. Ta samtalet i tid

    2 november 2022

    Skogskrönika skriven av Gunilla Kjellsson. Skogsföretagare i Sidensjö och regionsordförande i LRF Västernorrland.

    Opinion
  15. Dammsugarpåsen är full

    30 september 2022

    Bioenergin är Sveriges största energikälla och huvuddelen av den är produkter från skogen. Varje år binder den växande skogen tillbaka all koldioxid som bioenergin släpper ut och mycket mer därtill.

    Opinion
  16. "Myndigheterna måste återupprätta förtroendet"

    9 september 2022

    Denna krönika av Marita Ljung, landshövding i Jämtlands län, är den tredje i en serie där landshövdingar från Västerbottens, Jämtlands, Norrbottens och Västernorrlands län skriver om skogens betydelse för samhällsutvecklingen.

    Opinion
  17. Fyra viktiga frågor till våra politiker

    2 september 2022

    Inför stundande val ställde vi på Norra Skog fyra viktiga frågor till samtliga riksdagspartier. Frågor rörande ägande- och brukanderätt, dagens skogspolitik, artskyddsfrågan och EU-politik. Här kan du se vad de svarade.

    Opinion
  18. Skogen en viktig valfråga

    2 september 2022

    Snart är det dags för val och för många kommer skogen att vara en viktig valfråga, för skogen är en betydelsefull resurs i många avseenden: för klimatomställningen, virkesproduktionen och den biologiska mångfalden.

    Opinion
  19. Skogsägarrörelsen och politiken

    1 september 2022

    På Landsbygdsriksdagen i maj lanserade LRF Skogsägarna, Norra Skog, Mellanskog och Södra ett nytt skogspolitiskt program som beskriver familjeskogsbrukets bidrag till samhället.

    Opinion
  20. Det nya onormala

    7 juli 2022

    Allt oftare hörs stora samhällsförändringar refereras till som ”det nya normala”. Men för att komma dit krävs att det nya tillståndet blir någorlunda stabilt och frågan är om vi verkligen någonsin kommer dithän eller om vi egentligen borde prata om ”det nya onormala”.

    Opinion
  21. Det behövs gemensam klokskap

    21 juni 2022

    Skogen är viktig för många och ska räcka till mycket. Det behövs samverkan och en positiv dialog om hur skogen kan bidra till en hållbar samhällsutveckling.

    Opinion
  22. Samlad bild av debatten

    22 december 2021

    Skogens roll för samhällsutveckling och klimat engagerar mer än någonsin, och inget tyder på att engagemanget kommer svalna.

    Opinion