Lätt att laga mat utomhus

Det är något speciellt med att laga mat i skog och mark. Ett stormkök är den perfekta investeringen för dig som älskar att vara ute på vandringar och äta under bar himmel. Oavsett om du planerar äventyr runt husknuten eller långt ut i skogen så blir det alltid lite trevligare om man har med sig något ätbart på vägen.

Text Mia Boman Publicerad 6 juli 2023

Foto Mia Boman

Vi har testat fyra olika stormkök och resultatet hittar du nedan. Testpatrullen består denna gång av Mia och Anders Boman, friluftsfantaster som älskar matlagning i alla dess former.

Att laga mat utomhus är värt det lilla extra besväret eftersom det smakar så otroligt mycket godare och ger lite extra guldkant på tillvaron. Ett stormkök passar dessutom perfekt på platser där det råder eldningsförbud men håll dig informerad om lokala regler och föreskrifter för att veta vad som gäller.

Vilken modell ska man välja? 


Vilka egenskaper är viktigast? Låg vikt och enkelt att ställa upp, eller stabilt med många smarta finesser – som ökar vikten? Ska hela familjen med på utflykt eller är du ute på egen hand? Att välja friluftskök är i mångt och mycket en fråga om att välja bränsle och brännare. Spritköken är billigast, men det tar längre tid att värma med etanol än med gasol. I ett klassiskt spritkök används vanlig T-röd. Väljer du vedbrännaren finns alltid tillgång till bränsle i naturen. Gasolköken är dyrare men sotar inte mycket och är lättare i vikt.

Vi har testat fyra olika modeller. Ett Trangiakök som eldas med sprit, två Primuskök som drivs med gas och BioLite Campstove som drivs av ved, pinnar, fnöske, kottar eller vad du än hittar i skogen. Ska du ut i skogen och vandra är det egentligen mest en smaksak vilken sorts kök du väljer.


Bäst i test


Bäst i test blev Primusköket Prime Tech Stove eftersom det är både stadigt, snabbt och effektivt. Saknar dessvärre stekpanna. Men alla köken har sina för- och nackdelar. Campstove funkar förvånansvärt bra när man väl fått kläm på det, ett minus är att grilldelen är lite otymplig och tar mycket plats i packningen. 

Trangiaköket är ett säkert kort, som finns både med sprit och gasolbrännare. Vi testade med spritbrännaren och det känns tryggt och stabilt, men spritkök är inte lika effektiva som gasdrivna. Slutligen den lille Lite XL. Förvånansvärt effektiv men passar bäst för den som ska ut på ett eget äventyr.
I testet nedan valde vi att använda en skala från 1 - 5, där fem är bäst. 

 

Primus Tech Stove

PrimeTech Stove Set 2.3L från Primus är ett allt-i-ett-gaskök. Bränsleeffektivt kök med durkslag, värmereflektor och isolerad förvaringspåse som håller maten varm. Köket/ventilen har en regulator som gör att du enkelt kan reglera lågan i alla lägen, vilket gör det mycket smidigt att justera värmen efter behov under tillagningen. Köket monteras snabbt ihop och är klart för matlagning på nolltid. Är även lätt att packa ihop. Att koka en liter vatten tar cirka fem minuter.
Passar sällskap på 3 - 4 personer.
Mått: 202x135 mm.
Vikt: 1060 gram (utan gastub)
Ca pris: 1596 till 2099 kr
BETYG: 5 av 5

BioLites

Campstove Complete Cook Kit är ett ovanligt stormkök med ett integrerat batteri som omvandlar värmen till elektricitet och lagrar även energin så att du kan ladda din mobil eller andra USB produkter. Som drivmedel använder sig Campstove av kottar, drivved eller grenar. Du använder alltså vad som finns nära till hands, vilket innebär att du inte behöver bära runt på gaspatroner eller brännare. Elden görs upp i en särskild behållare och sedan placerar du ett valfritt kokkärl ovanpå. Det är alltså det som gör Campstovet till det mest miljövänliga alternativet. Kokar en liter vatten på nio minuter.
Passar sällskap på 3 - 4 personer.
Mått: 210x127
Vikt 3900 g
Pris: 2385 till 2595 kr
BETYG: 3 av 5

Trangia

Trangia 25 - 4 UL - Spritbrännare. Ett klassiskt stormkök med sptitbrännare som levererar på alla punkter som vi tycker är viktiga för ett stormkök, det vill säga pris, vikt och hållbarhet. Stadigt och enkelt att använda och det är väldigt smidigt att packa. Kraftig och stabil konstruktion som står stadigt även när det är blåsigt väder. Det tar ungefär 13 minuter att koka en liter vatten.
Passar sällskap på 3 - 4 personer.
Mått: 220x105 mm
Vikt: 1075 g
Pris: ca 598 till 1072 kr
BETYG: 4 av 5

Primus Lite XL

Ett riktigt kompakt, smart och packvänligt kök för max två personer. Kastrullen rymmer en liter och har ett avtagbart handtag. Man fäster kastrullen på brännaren med en enkel vridning och tänder köket med ett knapptryck. Passar utmärkt för den som önskar koka kaffe, värma en soppa eller gryta på dagsutflykten. Ett lätt och smidigt kök som tar liten plats. Tiden det tar att koka upp en liter vatten är cirka fem minuter.
Passar sällskap på 3 - 4 personer.
Vikt 460 g
Ca pris: 1276 till 2099 kr
BETYG: 4 av 5

Tips på matlagning utomhus

Precis som med en vanlig köksspis så behöver du lära känna ditt stormkök för att laga god mat. Prova på några enkla rätter först för att lära dig hur effektivt stormköket är och vilken nivå du kan lägga dig på. Ta med en extra påse där du kan samla all disk! Kom ihåg att inte diska köket i diskmaskin. Sist men inte minst, välj en yta som är plan - det sista du vill är att köket välter mitt under matlagningen.