Norra Skog ställer sig bakom flera av utredningens förslag, särskilt rätten till ersättning när skogsägare hindras från att bruka sin mark. Detta beskrivs som en grundförutsättning för rättssäkerhet och långsiktigt hållbart brukande.
– Ersättningsrätten är helt avgörande. Det handlar om att skogsägare inte ska stå ensamma med kostnaderna när samhället kräver att de avstår brukande, säger Ida Nyberg, äganderättsjurist på Norra Skog
Ett annat förslag är att staten ska ta ett större kostnadsansvar för kunskapsinhämtning – exempelvis vid naturvärdesinventeringar.
– Vi kan inte ha ett system där skogsägare tvingas bevisa sin rätt att bruka skogen. Det riskerar att skapa både passivitet och misstro till systemet, säger Ida Nyberg.
Kritik mot förändrat samrådsförfarande
Norra Skog avstyrker dock utredningens förslag om att markägaren själv ska avgöra när samråd krävs enligt miljöbalken, i stället för dagens system där Skogsstyrelsen har en tydlig roll.
– Förslaget riskerar att öka osäkerheten och lägga ett orimligt ansvar på den enskilda skogsägaren. Samrådsförfarandet måste bygga på rättssäkerhet och tydligt myndighetsansvar, menar Ida Nyberg.
Plattform för dialog – en viktig demokratisk kanal
För att samla in synpunkter från medlemmarna öppnade Norra Skog i våras en digital dialogplattform. Där kunde skogsägare läsa om förslagen, diskutera och lämna egna kommentarer.
– Vi är mycket glada över det engagemang våra medlemmar visat. Tack vare deras inspel har vi kunnat förankra vårt remissvar i verkligheten, säger Ida Nyberg.
Plattformen var en del av ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet, som undersöker hur digitala verktyg kan användas för att skapa bred och konstruktiv dialog inom skogssektorn.
Plattformen är nu stängd, men det går fortfarande att läsa alla inlägg och åsikter. Besök plattformen här.