Julhälsning från Stig

Nu börjar vi närma oss julen och slutet på året. Då är det en bra tid för reflektion och summering av året som gått.

Publicerad 4 december 2023

Om vi börjar med vädret så har det varit minst sagt omväxlande. Det har varit blötsnö som orsakat toppbrott, en torr försommar och en storm som lokalt i Norsjö och Malå gav svåra skador och sen en ganska blöt höst. Jag undrar vad vi har att vänta framåt - det enda vi vet säkert med vädret är att det inte går att påverka. Men om vi tänker på vår förening så har vi däremot stora möjligheter att påverka utvecklingen. Vi går visserligen in i en tid med utmaningar i form av lågkonjunktur. Här kommer vi i styrelsen vakta över att virke som odlats i tre generationer värdemässigt inte ska vara alltför beroende av skogskonjunkturen enskilda år. Ett viktigt verktyg för att åstadkomma detta är vår vinstdelning som fördelas över en konjunkturcykel och inte bara gäller under goda år. Vi i styrelsen kommer att föreslå stämman en höjning trots de sämre tiderna som väntar. 

Näringspolitiken är ett område som vi visserligen inte kan besluta om själva, men där det med goda kontakter med politiker och beslutsfattare finns bra möjligheter att påverka i rätt riktning. Här är det viktigt att vi jobbar på olika nivåer där sbo-råden, som har bra nätverk lokalt, är aktiva och fortsätter ordna möten och underhåller sina kontakter. Har ni förslag på aktiviteter så tveka inte att höra av er för stöd och hjälp att organisera dessa. För styrelsen är det väldigt viktigt att vi kan få lagstiftning anpassad utifrån de privata skogsägarnas villkor. På EU nivån jobbar vi med de kontakter vi har själva och tillsammans med Mellanskog, Södra och LRF skogsägarna. 

Vi har i höst genomfört en varumärkesunderökning som visar att vi har ett mycket högt förtroende hos medlemskåren och skogsägare som inte är medlemmar men även allmänheten ger ett högt betyg till föreningen. De som svarade i undersökningen är också positiva till att våra norrländska skogar ska brukas, vilket ger oss förtroende att fortsätta vårt långsiktiga uppdrag att ta kloka beslut med ett 100-årigt perspektiv. 

Jag hoppas att ni ute i hela vårt område, efter att Grötkvällar och traditionsenligt Julfika på våra kontor 8/12 är avklarade, får tid att fundera över aktiviteter på era egna fastigheter. Och att ni tar er tid för vila och återhämtning. 

Och med dom orden vill jag önska er alla en God Jul och ett Gott Nytt År!

/Stig Högberg, styrelseordförande Norra Skog