Aptering för skogsägare

Den här utbildningen är för dig som vill lära dig grunderna i aptering och virkestillredning för att få ut högsta möjliga virkesvärde från avverkningen.

Information

Nivå
Grund
Typ
Hybridkurs
Tidsåtgång
ca 2 timmar + 1 dag ute
Ordinarie pris
3 500 kr
Medlemspris
2 500 kr
Priser är inklusive moms

Om utbildningen

I den här utbildningen få du chans att lära dig mer om hur du apterar och tillreder virke manuellt. Aptering innebär kapning av en stam till stockar, alltså uppdelning av stammen i olika sortiment som maximerar det ekonomiska utbytet av trädet.

Syftet med att lägga ned tid på aptering är att få ut ett så högt ekonomiskt värde som möjligt från varje enskild stam vid avverkning. Detta uppnås genom att bestämma kapställen utifrån de priser och kvalitetskrav som gäller för de sortiment som är säljbara och aktuella att ta fram.

En riktigt utförd aptering har stor betydelse för virkesvärdet. Genom att aptera felaktigt kan en del av det värde som byggts upp under beståndets omloppstid gå förlorat.

För att kunna aptera rätt måste du känna till olika virkeskvalitetsfel och deras effekter. En del är svåra att göra något åt, medan andra beror på tillredningen av stockarna. Allt det här hoppas vi att du ska lära dig mer om i den här utbildningen.

Utbildningens upplägg

  • Åtta digitala kursavsnitt (självstudiematerial som du genomför vid valfri tidpunkt)
  • En praktisk utedag i skogen 
  • Utbildningen avslutas med ett kunskapstest
  • Du erhåller ett kursintyg efter godkänt resultat på kunskapstestet

Förkunskaper

Du som deltagare kommer inte att fälla några träd under utbildningen, det sker via utbildarens försorg, men det är bra om du innan kursen besitter grundläggande kunskaper i arbete med motorsåg. Du kan påbörja utbildningen  när som helst under året. Alla kursens delar kan genomföras i valfri ordning.

Du behöver inte vara medlem i Norra Skog för att delta och du kan genomföra kursen oavsett var i landet du bor eller var din skog är belägen.

Anmälan till utbildningens praktiska moment

När du köpt och påbörjat webbutbildningen kan du anmäla dig till fältdagen. Vi planerar att hålla ett antal utedagar under okt-nov 2024 på platser vi planerar in utifrån vilka deltagare som anmäler sig. Om du vill vara med under höstens utedagar intresseanmäler du dig nedan och anger önskemål om ort, så återkommer vi med datum och platser under andra halvan av september. Max 8 deltagare per tillfälle. Lunch ingår. 

Kommande tillfällen

Aptering - intresseanmälan utedag

Tisdag 1 oktober 2024 10:00
Flera orter
Övrigt

Ange gärna några olika alternativ så anpassar vi oss efter de önskemål du och andra har vid planeringen. 

Anmälan

Läs mer och anmäl dig genom att logga in på Skogsskolans webbplats.

Om du är medlem i Norra Skog kan du logga in med ditt BankID direkt. Om du inte är medlem skapar du ett kostnadsfritt konto i samband med inloggningen.

Som inloggad på ditt konto kan du följa dina egna studieresultat, påbörjade och avslutade kurser. 

Hitta närmsta skogliga rådgivare

Om du har frågor som rör din skog eller våra utbildningar kan någon av våra skogsinspektorer hjälpa dig. Ange var din skog finns för att hitta kontaktuppgifter till dina lokala skogliga rådgivare.