Stolt skogsägare

Maria Selqvist är skogsägare och mycket tillfreds över att få äga skogsmark i Sverige. Hennes stolthet sträcker sig ända ut till nationsgränserna.
– Jag är stolt över mig själv, men lika mycket över hela Sveriges skogsbruk. Landets alla privata skogsägare bidrar till den mångfald som vi ska vara så tacksamma över.

Datum: 2020-05-31

År 2009 förändrades Marias liv. Det var året då hon tillsammans med Alexander, övertog föräldrarnas skogsfastighet i Storborgaren, i de norra delarna av Örnsköldsviks kommun. Fastigheten har funnits i familjens ägo i tio generationer och Maria blev den första kvinnan till överta skogsfastigheten, tidigare hade det bara stått manliga namn i ägarförteckningen. Som skogsägare tog nya funderingar, lärdomar och utmaningar upp och stor del av hennes tankevärld och hon tog bland annat röjsåg- och motorsågskörkort. Något av det roligaste hon gjort på länge. 

Lär av pappa

Pappa Uno och mamma Birgitta lämnade ifrån sig skogen i ett nytt tidigt skede, då de var omkring 65 år ”unga”. Det gav utrymme för en naturlig kunskapsöverföring och ett trevligt samarbete över generationsgränserna.
- Jag har lärt mig mycket av pappa under de nya åren. Det är fantastiskt kul att få arbetar och umgås i skogen tillsammans. Pappa har ett lugn och en säkerhet i sitt förhållande till skogen, som jag hoppas att jag får ärva så småningom. Jag hoppas också få ärva hans sätt att respektera hela ekosystemet i skogen, inte minst djurlivet, berättar Maria.

Rolig röjsemester

Förutom pappa Uno är Marias make, Alexander, en ofta närvarande arbetskamrat i den egna skogen. Under den öppna åren har de delat många härliga skogsdagar, där röjning ofta har stått på programmet. 
- Jag kan verkligen rekommendera en röjsemester. Man umgås på ett fantastiskt trevligt sätt och får dessutom bra fysträning, samtidigt som skogen blir skött, fastslår Maria.

Seriöst uppdrag

Maria har oerhört mycket tankar om sitt skogsbruk, både i små och stora perspektiv.
- Hela nationen Sverige bör vara tacksam över att ha så många privata skogsägare, med egna idéer om hur skogsskötsel ska bedrivas. Det är det som skapar mångfald och varierade skogar.

Rollen som förvaltare av ett arv tar hon också på fullaste allvar.
- Jag tänker mycket på hur mina förfäder hade det på gården. Hur de jobbade i skogen och på fäbodvallen. Det här är viktigt för mig - och jag vill verkligen göra det bästa möjliga av mitt skogsägande, avslutar Maria Selqvist.