Röjde och blev kär, bytte karriär

Många skogsägare har funnit tjusningen i att spänna på sig röjsågen och ge sig ut i skogen för att lätta upp landskapet och ge träden rum att växa, men det finns några som tagit det ett steg längre. Christer Karlsson är en av dessa – han sa farväl till sin tidigare karriär och röjer nu på heltid.

Text och foto: Victor Lundberg

Datum: 2022-11-07



När vi rör oss i skogsmiljö lägger vi ofta märke till ljuden – vinden som rör sig genom prasslande grenar, fågelsång och framför allt tystnaden som omgärdar alla ljuden. Ibland hörs också det surrande ljudet av en röjsåg och när Skogsmagasinet åker ut för att träffa Christer Karlsson är det precis det ljudet som vi först och främst väntar ska möta oss. Istället för maskinläten möts vi av röster i den täta skogen. Christer avslutar just ett samtal med markägaren som stannat till för att ta en titt på framstegen av underskogsröjningen så här långt.

»Välkomna in i skogen, hälsar Christer glatt och slår ut med armarna. 

Sågen och hjälmen har han lagt i riset vid sidan för att ha händerna fria under besöket, men det är tydligt att här finns mycket kvar att göra. Skogen är tät och vissa av de större stammarna syns knappt bland myllret av grenar. Christer vänder sig till oss medan markägaren tackar för titten och vänder ut ur skogen.

»Det är fantastiskt med aktiva skogsägare som kollar läget, som är intresserade av att se hur det går i deras skog. För de är nästan alltid glada och positiva över resultatet eftersom de har en nära relation till sin skog.

En ny plan för livet

Det var just relationen till sin egen skog som ledde Christer att söka ett annat liv än jobbet som vd och delägare av ett företag för trycksaker i Umeå. Ett liv med skogen som arbetsplats.

»Jag har haft ett otroligt bra jobb tidigare, men allting har sin tid. Det var långt ifrån alla dagar jag gick hem med känslan ”vad bra det gick i dag”. Det har vi alltid i vårt jobb med röjning, säger Christer och ler nöjt.

När Christer kände att det var dags för förändring utannonserade han en femårsplan för att ”fasa ut sig själv ur verksamheten". Framtidsplanen var långt ifrån satt i sten men när slutet på femårsperioden kom ville han sluta, oavsett vad. Men så kom skogen och röjningen in i hans liv och saker klarnade.

»Vid den tiden köpte jag skog tillsammans med min fru som vi skulle pyssla om med bland annat röjning. Men det visade sig att röjning var för roligt och skogen var snart inte tillräckligt stor.

Det var något tillfredställande med röjning som fångade Christer direkt, och snabbare än väntat hade han snart röjt de flesta ytor där det fanns behov. Men han var hungrig på mer. Tack vare uppmuntrande kontakter på Norra Skog så fick han upp ögonen för karriärmöjligheten att röja i andras skogar. Han utbildade sig för att arbeta med röj- och motorsåg och tillsammans med sin svärson Angelo tar han nu regelbundet på sig röj- och fällningsuppdrag i Umeå med omnejd. Utöver röjning tar de hand om större problemträd som till exempel har en för stor diameter för att fällas med maskin, eller som står inom riskområden nära byggnader, kraftledningslinjer och vägar.

När han berättar om sitt jobb är det tydligt att Christer trivs bra som egenföretagare i skogen och känner att han och Angelo gör nytta – det finns glädje i rösten.

»Vår styrka är flexibilitet och att ta hand om uppdrag som är lite besvärligare. Stora utövare behöver finnas för att göra de stora volyminsatserna. Det kan vara föryngringsytor på kanske 20 hektar som ska planteras eller röjas och då behövs stor kapacitet, och den typen av uppdrag är inte för oss.

Det blir ofta långa dagar i skogen för Christer, men han klagar sällan. "Det är så många av mina kompisar som grinar och gnäller över att de inte trivs med sina jobb och som inte har fattat grejen. Sluta gnäll och skaffa en röjsåg," säger Christer skämtsamt och skrattar.

Ingen dag den andra lik

De allra flesta uppdrag är planerade sedan innan, men minst tre gånger i veckan blir Christer och Angelo inkallade att åka till någon annan plats där behov dykt upp.

»Det gör att vi känner oss efterfrågade, man är inte bortglömd i skogen, säger Christer medan han blickar ut över plockepinnet av träd som röjts under dagen.

Den här dagen råkar vara precis en sådan dag, och Angelo har åkt i väg för att röja på en annan plats. Ofta uppkommer den typen av uppdrag när exempelvis Norra Skogs inspektorer planerat åtgärder i ett område och tagit maskiner dit, vilket i sin tur skapar intresse hos någon granne som vill passa på att planera in en åtgärd när maskinerna ändå är där. Men variationen är en av de saker som Christer och Angelo uppskattar mest med sin vardag. Att varje dag få se nya platser och träffa nya människor. 

Det tog ett tag för den nya vardagen att sjunka in, inte minst för en förvånad omgivning.

»Jo, jo, det där är bara skogsromantik, du är snart tillbaka där du var, berättar Christer att personer i hans närhet sa till honom. Men jag hade ingen tvekan, fortsätter han.

Personal- och marknadsansvaret som Christer hade tidigare såg han som mycket tillfredställande, men det kostade honom mycket energi. Även om röjningen många gånger är tungt arbete ger det energi på lång sikt att jobba med kroppen menar Christer:

»Det är få jobb där man tar vara på ett av de allra viktigaste värdena vi har i vårt liv, att sköta om vår kropp. Jag behöver inte gå på gym på kvällarna och jag brukar ligga på arbetspuls på runt 110 slag i minuten ett par timmar per dag. Jag behöver inte träna särskilt mycket och jag kan ändå hänga på mina kompisar som har lagt betydligt fler timmar på mountainbiken än vad jag har, så det är väl ett bra tecken, säger Christer och ler stort innan han fortsätter:

»Det kan vara en ohygglig risk att vara i min ålder och sluta jobba, för jag tror att risken är stor att deka ner sig rätt hårt. Man tappar kanske mycket av sitt forna jag utan att man märker det. Vi kan inte påverka allting, men det vi kan påverka är att ha ett lagom aktivt liv. Och kan man göra det i kombination med de andra delarna i arbetslivet som ger mycket tillfredställelse så är det för mig en no-brainer hur man ska göra. 

Men i slutändan är det uppskattning som är den största drivkraften för Christer.

»Jag har alltid haft lyckan att ha ett jobb där det är tämligen lätt att överträffa kundernas förväntningar, och det är ändå det som är den gedigna motivationen skulle jag säga. Att man är stolt över sitt jobb, trivs med sin arbetsplats och den goda relationen med kunder.

Se värdet i att röja

Christer har helt klart blivit emotionellt fäst vid sitt nya jobb och röjning, men han lyfter också andra fördelar med en välröjd skog och uppmanar andra skogsägare att se röjning som en god investering. Oavsett om du börjar röja själv eller låter någon annan ta sig an uppdraget. 

»Jag tror inte att det finns något så kraftfullt ekonomiskt fördärvande av resurser som att inte röja sin skog. Från början tärde det på mig att se det på nära håll. Skogsägare glömmer lätt hur tillväxten påverkas, väntar du för länge så riskerar plantor att dö och röjningsinsatsen kostar så mycket mer.

Det är nu dags för Christer att återgå till arbetet och han spänner med glädje på sig sågen igen.

Att ha ett jobb i rörelse och att efter en dag av röjning kunna se resultat av sitt arbete är två av många aspekter som Christer värdesätter med sitt nya jobb. 

Om Christer

Ålder: 59 år 
Bor: Umeå 
Yrke: Skogsarbetare
Intressen: Cykel, jakt och skidåkning i alla riktningar

Christers tips för dig som vill börja röja i din skog

1. Gå en utbildning
Genom utbildningen lär du dig korrekt säkerhet och formalia, men framför allt lär du dig att röja strategiskt och effektivt. Det ser kanske inte så svårt ut att gå runt och vifta med en röjsåg, men det fodras en planering.

2. Skaffa en pålitlig såg

3. Starta försiktigt och lägg ner tid
Se till att glädjen och motivationen bibehålls. Det är precis som med löpträning - om du går ut för hårt i början kanske det går dåligt och då är det svårare att hitta motivationen igen. Det är samma med röjning. Ta inte med någon extra bensin, kör en tank och åk hem med den goa känslan som det ger.

4. Se röjning som en god investering
Om du inte vill eller kan göra röjningen själv, se det som den bästa investering du kan göra i ditt skogsägande och köp tjänsten. Få åtgärder ger så god avkastning över tid. Och börjar du röja själv så gör du den ekonomiska vinsten OCH får ett lyckligare liv.