Äter för ett dagligt maraton

Robert Lilja har jobbat med huggning och röjning i 40 år. Han förstod tidigt vikten av att äta bra mat för att orka med arbetet och samtidigt må bra.

Text: Stefan Hällberg | Foto: Victor Lundberg

Datum: 2020-11-05

Skogsmagasinet

1980 började Robert Lilja hugga åt Domänverket. Sedan dess har han haft skogen som arbetsplats, förutom fem år på sågverk i Arvidsjaur. Nu driver han Liljas Röj i Umeå och har entreprenörsavtal med Norra Skog.
» Jag tränade mycket på gym på 1980- och 1990-talen och blev samtidigt intresserad av kost. Det jag åt påverkade mina prestationer på gymmet och jag började förstå hur viktigt det är att äta ordentligt, berättar Robert. 

Hög energiförbrukning

Han ser tydliga kopplingar till jobbet i skogen där han som röjare har en daglig energiförbrukning på 4000-5000 kcal. Då gäller det att äta bra mat och även några mellanmål, så det blir balans mellan matintag och den energi jag förbrukar. Jag tänker mig arbetsdagen som ett maratonlopp där det gäller att orka hela vägen och helst vara hyfsat fräsch i mål.  Robert menar att man behöver förse kroppen med bra bränsle på morgonen, under arbetsdagen och på kvällen. 
» Jag är inte så effektiv i skogen de sista två-tre timmarna om jag inte äter och dricker tillräckligt. Fördelarna med att få i sig bra mat är att jag orkar mer, mår bättre och återhämtar mig lättare. Jag är till exempel inte alls lika trött på kvällarna.

Skogsmagasinet
Dagens lunch består av lax och ugnsrostade rotsaker med dill och citronsås.

Nylagad mat smakar bäst

Vad brukar du äta en vanlig arbetsdag?

» Först rejäl frukost med gröt eller cornflakes och mjölk, mackor med skinka, ost och ägg. Som mellanmål tar jag en blandning av russin och nötter när energin behöver fyllas på. Till lunch steker jag mat på mitt gasolkök i bilen. Det är godast med ett riktigt mål nystekt mat och det ger bra energi, säger Robert. 

I slutet av arbetsdagen tar han en extra macka till mellanmålet, fikar när han kommer hem, middag och sen kvällsfika där ägg brukar finnas med. Robert har svårt att förstå att en del bara äter mackor eller någon proteinbar och knappt tar några raster.
» Det skulle aldrig funka för mig. Jobbet är tungt och jag blir väldigt trött både fysiskt och mentalt. Jag behöver verkligen maten och rasterna för att orka och må bra.
 

Roberts meny

Vad äter du för sorts mat?

» Det är vanlig husmanskost. Jag brukar ta det som blir över hemma. Det kan exempelvis vara fisk, kyckling eller kött kombinerat med mycket grönt. 
» Jag äter grönsaker och frukt varje dag och det har jag alltid gjort. Det är gott och nyttigt. Jag har vant mig vid att det alltid ska finnas med i en måltid, annars är det något som saknas, tycker Robert. 

OM:

Namn: Robert Lilja.
Ålder: 62 år.
Yrke: Skogsentreprenör som driver Liljas Röj.
Bor: Umeå.
Intressen: Gymträning, fiske, fjällvandring.
Favoriträtt: Korvgryta med ris och grönsaker.