Skogen och människorna

Bas

Skogen och människorna

Kursnivå: Bas

Att tänka sig våra fyra nordliga län utan skog är lika omöjligt som att tänka sig Sahara utan sand. Skogen är viktig för oss norrlänningar. I alla tider har skogen varit en källa till levebröd och överlevnad – så också idag.

Men att ”inte se skogen för bara trän” är ett talesätt som stämmer rätt så bra när det gäller våra norrländska skogar. Trots att vi har tallarna, granarna och björkarna alldeles inpå oss så är kunskapen om dem – och om människorna som äger och brukar dem – ganska bristfällig. I varje fall på kommunnivå.

I fyra faktasamlingar har vi därför samlat statistik och fakta om skogen och människorna i våra fyra nordliga län, kommun för kommun.

Utöver att vara en ren kunskapskälla är vår tanke att faktasamlingarna ska vara en grund för reflektion och diskussion. Eller varför inte som ett arbetsmaterial för en diskussionsgrupp inom skogsbruksområdet. Det är just därför vi arbetat fram ett särskilt underlag med ett antal uppgifter som ska underlätta för er som intresserade eller förtroendevalda att komma igång med samtalet.

Vi hoppas att ni med detta diskussionsunderlag som grund, tillsammans med våra faktasamlingar och faktauppgifter på internet, kan dyka lite djupare in i temat om skogen och människorna och hur det ser ut i just er kommun. Inom de tre mycket vida begreppen: Skogen, Produkterna och Människorna har vi samlat några konkreta frågeställningar att diskutera och arbeta vidare med. Vi hoppas att ni ska tycka att det är roligt och berikande.

Att arbeta med studieguiden Skogen och människorna

1. Titta på den inledande filmen.

2. Ladda ner studieguiden under Stödmaterial.

3. Välj fokusområde, läs på och diskutera! Fler tips hittar ni studieguiden.

Lycka till! 

Guide: Så påverkar du politiken i din kommun

Vill du lära dig mer om hur du kan påverka politiken i din kommun? Vi har tagit fram en guide som ger dig konkreta tips och råd. I den presenterar vi offentlighetsprincipen, kommunal demokrati och styrning, att påverka och överklaga samt tio steg för påverkansarbetet. Du kan ladda ner och läsa guiden under Stödmaterial

De fyra faktasamlingarna

Faktasamlingarna finns som pdf-filer och kan öppnas eller laddas hem här nedan. Länkar till faktasamlingarna finns även i arbetsmaterialet.

Du kan också beställa hem tryckta häften. Är du intresserad av att beställa faktasamlingarna i tryckt format? Tryck på knappen Anmäl dig uppe i det högra hörnet och skicka ett mail till oss. Ange vilket/vilka häften du vill beställa, hur många samt adress. 

Skogslänet Jämtland i siffror

Skogslänet Västernorrland i siffror

Skogslänet Västerbotten i siffror

Skogslänet Norrbotten i siffror

Skogen och människorna

Kursnivå: Bas

Film: Introduktion till materialet